Je pro vás každá úprava webu horor?

Nechali jste si udělat web a nyní když chcete něco změnit nebo přidat, tak to trvá dlouho a stojí to vždy dost peněz? Už vás to nebaví?

Já jsem Dan z Webu s úsměvem a v tomto videu vám ukážu, že to jde i jinak.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Řada podnikatelů dnes a denně naráží na potíže při spolupráci s programátory. Ti jsou natolik vytížení, že se za jejich služby platí zlatem a čeká se na ně i celé týdny.

To je však problém zejména ve chvíli, kdy potřebujete na webu aktualizovat informace o produktu, změnit kontakt nebo třeba vložit novou podstránku – a potřebujete to opravdu bleskově.

Řešením je mít web v tzv. redakčním systému.

Doba, kdy se musely programovat weby „na míru“, je pryč. Většina internetových stránek dnes funguje na redakčním systému, díky němuž je pro majitele jednoduše dostupná editace stránek. Nemusí tedy s každou změnou psát programátorovi a pak čekat několik týdnů na odpověď a úpravu, která stejně nakonec není podle očekávání.

Dnes mají majitelé webů přihlašovací údaje na své stránky, kde se přihlásí, a změnu jsou schopni udělat sami.

Jaký redakční systém vybrat?

Existuje celá řada redakčních systémů, ve kterých je možné mít svůj web s možností editace.

Tím nejznámějším a nejpoužívanějším je redakční systém WordPress, který je dle oficiálních statistik používán na 33 % webových stránek na světě.

WordPress používají pro svůj web např. společnosti The Walt Disney Company, Mercedes-Benz, stránky Bílého domu, blog Microsoft news a spousta dalších.

Proč je tak oblíbený?

  • Možnost přihlásit se a editovat obsah bez programátora, takže každá změna netrvá věčnost.
  • Má širokou uživatelskou a vývojářskou komunitu, to znamená, že pokud s webem potřebujeme pomoc, tak vždy najdeme někoho, kdo to umí. Nebo když chcete změnit svého webmastera, tak snadno najdete jiného.
  • Stovky rozšíření, díky kterým získáte funkce, které potřebujete. V podstatě na většinu potřeb vznikají funkční rozšíření, tzv. pluginy, které stačí do systému doinstalovat a získat tak potřebnou funkci navíc.

Na co si dát pozor!

Je však část redakčního systému, které je potřeba věnovat náležitou pozornost. Rozhoduje totiž o tom, jestli se vám bude web editovat jednoduše nebo taky ne. A taky co vše budete moct upravovat.

Tou částí je výběr grafické šablony a editoru. Do redakčního systému si totiž můžete instalovat různé grafické šablony, které ve většině případů nemůžete nijak graficky měnit, můžete jen upravovat a vkládat texty, případně obrázky. Standardní editor pak neumožňuje větší změny formátování textu, jeho rozložení a vizuální práci s obsahem.

Z vlastní zkušenosti vím, že to není úplně ono. Když si upravujeme web, tak nechceme narážet na tyto hranice, ale chceme svobodně se stránkami pracovat, měnit umístění obrázků, textů a mít volnou ruku.

Proto doporučujeme editor Mioweb nebo Elementor, ve kterých máte naprostou svobodu při úpravách webu.

Navíc při úpravách webu v těchto editorech nepotřebujete být grafik, programátor ani nijak zvlášť technický typ, protože vše je navrženo tak, aby kdokoliv úpravy svého webu zvládl.

Editory v sobě obsahují předpřipravené šablony, vzhledy stránek, které můžete jednoduše použít a upravit podle sebe.

Obrovskou výhodou editorů je i to, že nepotřebujete kupovat a doistalovávat desítky rozšíření funkcí (pluginů), ale hned v základu máte většinu těch nejžádanějších funkcí.

Mioweb je český editor webu, který je na ovládání ten nejjednodušší, který jsem kdy poznal. Navíc má bezkonkurenční funkce pro prodejní weby, hlavně pokud potřebujete prodávat online kurzy, digitální produkty či jinak využívat zabezpečené členské sekce.

Elementor je pak podobné, ale světové řešení. Stále docela uživatelsky jednoduché, ale s možností většího přizpůsobení a také přeloženo v češtině. Funkcí není tolik v základu, ale dají se doinstalovávat pomocí pluginů. Navíc cenově velmi příznivá varianta.

Je jasné, že doba se stále vyvíjí a web je potřeba modernizovat a přizpůsobovat aktuálním trendům. Možná už se vám stalo, že co 5 let děláte nový web. To se vám zde nestane.

Například dnes se čím dál více chodí na weby přes mobilní telefony, na to oba editory myslí a automaticky stránky přizpůsobují. Sledují další trendy a podle nich se vyvíjejí, aby uživatelům usnadnili práci.

I když si můžete sami web upravovat, tak nikdy na něj sami nebudete. Editory využívají tisíce uživatelů, ale taky v nich tvoří weby desítky webmasterů. My sami podporujeme uživatele Elementoru v této Facebookové skupině a natáčíme video návody na portál WikiElement.

Cesty k vlastnímu webu v redakčním systému

Zároveň u nás můžete mít svůj web s úsměvem podle svých finančních možností, protože máte různé cesty, jak získat svůj web:

Prozkoumejte tyto možnosti a zvolte si tu, která vám vyhovuje nejvíce. Především vám to přinese svobodu a nezávislost na nějakém webovém tvůrci. S používaným redakčním systémem už nebudete mít kouli na noze od webové agentury.

Věřím, že tohle video a článek bylo pro vás přínosné. Budeme rádi, když kliknete na palec nahoru a nasdílíte ho, aby se více majitelů webů dostalo ze spár programátorů a měli svůj web s úsměvem.

Daniel Križák
Jsem webmaster a markeťák S ÚSMĚVEM :)
Tvorba internetových stránek mne fascinuje od chvíle, kdy jsem na internet nahrál svůj první web. Každý web je pro mne umělecké dílo, které může vidět celý svět. Daleko důležitější však je, jaký přinese užitek. Nesmírně mne na tom baví hledání jednoduchých řešení a možností propojení podnikání a online světa internetu.
Proto s týmem skvělých webmasterů vytváříme osobní, podnikatelské a firemní webové stránky s jednoduchou editací. Takové, které kvalitně prezentují služby, projekty a produkty všeho druhu.
Navíc jsem nadšený do online vzdělávání. Rád předávám své zkušenosti na blogu, videích a návodech nebo seminářích.

21 nejčastějších chyb na webu, kvůli kterým působíte neprofesionálně

Objevte nejčastější chyby na webech, které vám zbytečně ubírají na profesionalitě. V PDF ebooku se také dozvíte možnosti a řešení, jak chyby na svém webu napravit.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Osobní údaje zpracováváme podle těchto zásad.

  • Hodnocení našich služeb
  • OBJEVTE 3 KROKY K

    WEBU, KTERÝ VÁS BUDE KVALITNĚ PREZENTOVAT