Internetová doména (adresa) a její registrace

Mít vlastní internetovou doménu, nebo-li adresu webu je dnes již základ pro každého profesionála.

Já jsem Dan a jsem webmaster s úsměvem a v tomto videu a článku vám řeknu to nejdůležitější k doménám. Například jakou si vybrat, co dát do názvu nebo taky jak a kde si doménu zaregistrovat.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Odkazy z videa:
Ověření, jestli je doména volná
Registrace domény

Jak už jsem řekl, mít zaregistrovanou vlastní doménu je základ. I když byste neměli webové stránky, tak jí můžete mít zaregistrovanou. Otevírá to nové možnosti. V první řadě možnost mít na ní internetové stránky, ale můžete ji jen přesměrovat například na svůj Facebookový profil nebo úplně kamkoliv a v neposlední řadě, díky ní můžete mít profesionální e-mailové adresy. O těch si řekneme v dalším článku. Teď se pojďme podívat na domény.

Z čeho se skládá internetová adresa

Celá internetová adresa se skládá z 5 částí.

  1. Protokolu to je to http:// nebo zabezpečený https:// který při psaní do internetového prohlížeče nemusíte psát, doplňuje se tam automaticky podle nastavení webu.
  2. Subdoména, která buď nemusí být žádná nebo nejčastěji bývá www. Nebo taky zde může být cokoliv jiného. To se používá pokud potřebujete pod svým webem udělat jiný, nějaký doplňkový web.
  3. Název domény. Toto je hlavní část celé adresy a za chvíli si povíme více, co zde mít.
  4. Pak je zde doménová koncovka například .cz, .sk, .com a tak dále. Taky si o nich řekneme více.
  5. No a za koncovkou je lomítko a případné názvy podstránek webu.

Samotná doména se skládá z té 3. části, tedy názvu domény a 4. části, doménové koncovky.

Pokud vám někdo nabízí web na subdoméně, to znamená, že by to vypadalo jako: vasnazev.cizidomena.cz, tak to v žádném případě takto nechtějte. Nejen že to nepůsobí profesionálně, ale nikdo si takovou adresu nezapamatuje a budete hůř vyhledatelní na internetu.

Úplně mi to trhá oči, když takovou adresu vidím napsanou na projíždějícím autě. Takovouto adresu 3. řádu nebrat. Potřebujete doménu 2. řádu, tedy název domény a koncovku.

Jaký název domény zvolit?

Jsou dvě možnosti, co napsat do názvu domény. Buď to vaše jméno, název firmy či projektu nebo to, co děláte. Takže v mém případě by to bylo u jména danielkrizak a u firmy websusmevem. Kdybych chtěl tam dát do názvu, to co dělám, tak by to mohlo být třeba tvorbawebu nebo jakudelatweb. Můžete také použít kombinaci například stolarstvigold nebo instalaternovak a podobně.

Těch možností a kombinací, jak vidíte je mnoho. Budou se vám hodit, při ověřování jestli je doména volná nebo ne. Důležité vždy je, aby název byl:

  • dobře zapamatovatelný (tedy ne moc dlouhý a krkolomný)
  • jednoduše se vyslovoval (například pomlčka v názvu vyslovování prodlužuje)
  • a dal se jednoznačně napsat (nejsou v něm písmena, které se jinak píšou než čtou)

To bychom měli název. Pojďme vybrat koncovku.

Kterou doménovou koncovku vybrat?

Doménových koncovek je několik stovek.

  • V první řadě to jsou národní jako: .cz, .sk, .pl, .de, případně .eu a tak dále.
  •  Pak jsou nadnárodní, to jsou: .com, .net, .org a další.
  •  A dále vznikají pořád nové koncovky různých tvarů jako: .online, .store, .website, .fun a stovky dalších.

Nenechte se tím vůbec zmást. Při výběru použijete zdravý selský rozum a vyberte tu, na kterou jsou lidé zvyklí. Pokud působíte v České republice, tak .cz je jasná volba. Případně jsou lidé zvyklí ještě na .com případně .net, ale nic jiného nepřipadá v úvahu.

Doporučuji zaregistrovat název domény s více koncovkami, protože ono je nepříjemné pokud si zaregistrujete s koncovkou .cz a někdo si pak zaregistrujete tu samou s .com. Pokud je to možné, zaregistrujte si obě. Všechny varianty můžete přesměrovat na hlavní doménu.

Cena domény a jak zaregistrovat tu svou

S koncovkou domény souvisí její cena. Ta je vždy roční a pohybuje se nejčastěji v rozmezí 140 až 350 Kč ročně za doménu podle koncovky.

Já vám doporučuji největšího registrátora u nás, kterým je Wedos a u které mám i já několik stovek domén. Koukněte jak je jednoduché si doménu zaregistrovat – spusťte si video výše v čase 5:49.

Internetové stránky

A pokud chcete mít na své doméně webové stránky, tak mám pro vás dvě možnosti. Buď si můžete web tvořit sami a návod najdete na www.jakudelatweb.cz nebo můžete využít služeb profesionála a domluvit si s ním konzultaci k webu zdarma na www.websusmevem.cz/konzultace.

Věřím, že tento článek byl pro vás přínosný a už si registrujete svou vlastní doménu nebo několik domén. Pokud se vám líbil, tak budeme rádi za lajk nebo sdílení. Mějte se zatím krásně a s úsměvem :)

Daniel Križák
Jsem webmaster a markeťák S ÚSMĚVEM :)
Tvorba internetových stránek mne fascinuje od chvíle, kdy jsem na internet nahrál svůj první web. Každý web je pro mne umělecké dílo, které může vidět celý svět. Daleko důležitější však je, jaký přinese užitek. Nesmírně mne na tom baví hledání jednoduchých řešení a možností propojení podnikání a online světa internetu.
Proto s týmem skvělých webmasterů vytváříme osobní, podnikatelské a firemní webové stránky s jednoduchou editací. Takové, které kvalitně prezentují služby, projekty a produkty všeho druhu.
Navíc jsem nadšený do online vzdělávání. Rád předávám své zkušenosti na blogu, videích a návodech nebo seminářích.

21 nejčastějších chyb na webu, kvůli kterým působíte neprofesionálně

Objevte nejčastější chyby na webech, které vám zbytečně ubírají na profesionalitě. V PDF ebooku se také dozvíte možnosti a řešení, jak chyby na svém webu napravit.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Osobní údaje zpracováváme podle těchto zásad.

  • Hodnocení našich služeb
  • OBJEVTE 3 KROKY K

    WEBU, KTERÝ VÁS BUDE KVALITNĚ PREZENTOVAT